Nieuws

Ja, ik wil deelnemen aan het consortium!

25 mei.
Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot veel extra aansluitcapaciteit wind- en zonne-energie’

Met de realtime interface ontwikkelen netbeheerders en marktpartijen een belangrijke oplossing om het door windmolens en zonnepanelen opgewekte vermogen regelbaar te maken. Nog dit jaar starten diverse proeven.

Met de realtime interface kunnen onverwachte, kortstondige pieken in de opwek van wind- en zonne-energie weggeregeld worden. ‘Deze “noodrem” gaat leiden tot een enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit voor wind- en zonne-energie’, aldus Leon Straathof, die namens Energie Samen, de Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA) en Holland Solar deelneemt aan de werkgroep realtime interface van Netbeheer Nederland.

‘Als netbeheerders erop kunnen vertrouwen dat congestiemanagement helpt om overbelasting te voorkomen, kunnen ze meer hernieuwbare productie aansluiten op de beschikbare netcapaciteit’, opent Straathof het gesprek. ‘Voor onvoorziene overbelasting – bijvoorbeeld door beter weer dan voorspeld – moeten productie-installaties dan wel snel én op afstand terugregelbaar zijn. Zo’n noodrem wordt nu met de realtime interface gerealiseerd.’

Lees het volledige artikel hier op Solar Magazine.nl...

Onze andere consortia