Nieuws

Ja, ik wil deelnemen aan het consortium!

24 mei.
PREFAB wil geprefabriceerde gevels met zonnepanelen snel mainstream maken

Het Topsectorenproject Pre-mounted Renewable Energy Façades for cost-effective Buildings (PREFAB) wil een flinke impuls geven aan het toepassen van building integrated pv (bipv) in prefabgevels van gebouwen.

Er wordt in Nederland veel prefab gebouwd. Zo wordt momenteel in zo’n 12 procent van de woningen prefabricage toegepast en dat aandeel groeit, zowel in de koop- als huursector, laag- en hoogbouw. Dat geldt tevens voor kantoren en bedrijfspanden. Dat is te danken aan 2 belangrijke voordelen: meer kwaliteit en kostenefficiency.

Controleerbare condities
‚Äč‘Bij prefabnieuwbouw wordt ook in toenemende mate pv toegepast, met name voor schuine daken van woningen’, vertelt Corry de Keizer van TNO. ‘Dit wordt algemeen gezien als veelbelovend omdat het goedkoper kan zijn – met name wat betreft installatie en materiaalgebruik – dan achteraf zonne-energiesystemen plaatsen. Naast het reduceren van bouwkosten biedt bouwen in controleerbare condities uiteraard tevens de mogelijkheid voor het optimaliseren van kwaliteit in ontwerp en assemblage. Met zonnepanelen op daken komen we er echter niet wat betreft de energietransitie in de gebouwde omgeving. Feitelijk wil je dat pv straks overal is.’

Lees het volledige artikel hier op Solar Magazine.nl...

Onze andere consortia